Trekantsbullar

Av: Elin Jönsson

Här kommer ett recept på bullar som är enkla att svänga ihop, det tar ca 2 timmar från det att man börjar göra degen tills bullarna kommer rykande ur ugnen. Med fördel kan jästmängden minskas och jästiderna därmed förlängas, det ger mer smak. Tänk på att göra blötläggningen kvällen innan.


18 BULLAR

DAG 1, KVÄLL

1 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar
1 dl vetekli
0,5 dl hela linfrö
1 dl solroskärnor
2,5 dl kallt vatten

DAG 2, MORGON

50 g jäst
2,5 dl kallt vatten
Den svällda gröten
0,5 dl honung
0,5 dl rapsolja
ca 10 dl vetemjöl special
2 tsk salt

GARNERING

1 ägg
Solroskärnor
Hela linfrö

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Mät upp alla ingredienser och häll på vattnet. Blanda till en gröt och låt stå i rumstemperatur över natten. Genom att blötlägga grovt mjöl och fröer undviker man att de suger upp vätska från den slutliga degen vilket då ger ett torrare bröd.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i vattnet i en assistent.
  2. Tillsätt den svällda gröten, honung, rapsolja och vetemjöl special lite i taget.
  3. Låt degen arbetas i 5 min, tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 5-8 min.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två.
  6. Kavla ut till två rektanglar och skär ut trekanter.
  7. Lägg trianglarna på bakplåtspapper, låt jäsa i 30 min.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på solroskärnor och linfrö.
  9. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 8 min tills de fått lite färg.