Surdegsknäckebröd

Av: Elin Jönsson

Det här receptet på knäckebröd hittade jag i en bok hos syrran. Receptet följdes inte riktigt men på ett ungefär. Det är egentligen meningen att degen ska knådas ihop på kvällen och sedan jäsa i kyl över natten. När jag bakade hade jag dock inte tid med en långtidsjäsningar så jag kortade ner jäsningen till 30 min och i rumstemperatur. Hur ni än väljer att jäsa brödet kommer det bli ett ljuvligt knäckebröd så gör vad ni har tid till.


50 KNÄCKEBRÖD

5 g jäst
2 dl vatten
120 g rågsurdeg
200 g grovt rågmjöl
125 g vetemjöl
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt surdeg och mjöl och arbeta degen i 5 min.
  3. Låt degen vila i 15 min och tillsätt sedan saltet. Arbeta degen i 5 min till.
  4. Låt degen vila i 30 min i rumstemperatur eller över natten i kylen.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje bit så tunt du vill ha dina knäckebröd, jag kavlar tunt. Pensla på vatten och strö på en topping du tycker om. Jag tar flingsalt och frön. Lägg knäckebrödet på plåt.
  7. Grädda knäckebröden i omgångar i mitten av ugnen tills de är lite bruna i kanterna, det tar ca 5 min.
  8. Torka sedan bröden i 100 °C 1-2 h tills de är alldeles hårda.