Solros- och tranbärsbröd

Av: Elin Jönsson

Nu har jag haft boken Bröd från Brunkebergs bageri ganska länge men jag bläddrar alltid förbi de där recepten som jag inte provbakat och hamnar för det mesta på redan funna favoriter. Frysen gapade tom här hemma och jag var sugen på ett grovt bröd, därför bestämde jag mig för att baka ett solros- och tranbärsbröd som jag länge sneglat på i boken. Resultatet blev gott så prova ni också.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

125 g vatten
190 g solroskärnor
15 g linfrö
15 g rågkross
15 g sesamfrö

DAG 2, MORGON

20 g jäst
200 g vatten
Blötläggningen från gårdagen
50 g surdeg
50 g mörk sirap
12 g havssalt
100 g fint rågmjöl
300 g vetemjöl special
25 g torkade tranbär

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienserna i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare, tillsätt övriga ingredienser utom tranbären.
  2. Arbeta degen i maskin i 10 min.
  3. Tillsätt tranbären och låt dem blandas in i degen.
  4. Låt degen vila i 30 min.
  5. Klicka ner degen i en smord brödform som rymmer 1,5 liter. Platta till ytan och strö över havregryn.
  6. Låt brödet jäsa 30 min i rumstemperatur plus 1 h i kylen eller tills du ser att det är färdigjäst.
  7. Sätt ugnen på 250 °C.
  8. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175 °C. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 50-55 min.
  9. Lägg brödet i plastpåse när det svalnat och låt det mogna under natten innan du skär i det.