Rosendals Trädgårdskavring

Av: Elin Jönsson

Kavring vill jag egentligen inte kalla det här väldigt goda brödet. För mig innehåller inte ett kavring frön och kross, men det är så Rosendals Trädgård namnger brödet som jag hittade i tidningen BAKA. Nåväl, jag tycker verkligen ni ska baka det här brödet. Det är grovt, smakrikt, saftigt och gott!


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

5 dl vatten, fingervarmt
180 g rågkross
120 g grovt rågmjöl
150 g solroskärnor
30 g linfrö
20 g surdeg

DAG 2, MORGON

10 g jäst
100 g vatten
Blötläggningen från dag 1
110 g mörk sirap
150 g fint rågmjöl
290 g vetemjöl special
20 g salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt blötläggning, sirap, mjölet och salt. Arbeta degen i maskin i 10 min. Degen kommer vara ganska klibbig.
  3. Lägg över degen i en smord avlång form som rymmer 1,5 liter. Platta till degen med blöt hand och jämna till ytan med en skrapa eller slickepott. Strö över lite rågmjöl.
  4. Låt brödet jäsa tills det bildats små, små hål på ytan, ca 2-3 h.
  5. Sätt ugnen på 225 °C.
  6. Sätt in brödet nederst i ugnen, gärna på baksten, och grädda brödet i 30 min. Sänk därefter temperaturen till 190 °C och grädda knappt 15 min till, innertemperaturen ska nå 98 °C.
  7. Låt brödet svalna på galler under bakduk.