Rågbröd med lingon

Av: Elin Jönsson

Smaken på detta bröd har inslag av lingon. Syrligheten kommer från filmjölken och fröna och rågmjölet ger brödet struktur och karaktär, jag gillar det! Det enda negativa är att det är ganska ”ömtåligt” när det skärs upp.


ETT BRÖD

12 g jäst
3 dl filmjölk
1 dl mjölk
1 msk olja
0,5 msk honung
50 g linfrö
30 g solroskärnor
275 g grovt rågmjöl
240 g vetemjöl special
2 dl frysta tinade lingon
2 tsk havssalt

GÖR SÅ HÄR

  1. Ta upp lingon ur frysen och låt dem tina i rumstemperatur. Mosa lingonen sedan med en gaffel.
  2. Lös jästen i filmjölken och mjölken i en degblandare.
  3. Tillsätt olja, honung, linfrö, solroskärnor, rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet.
  4. Arbeta degen i 10 min.
  5. Tillsätt lingon, salt och resten av vetemjölet lite i taget, degen kommer vara kladdig och rosa.
  6. Arbeta degen i 5 min.
  7. Smörj en avlång form med smör.
  8. Klicka ner degen i formen och platta till ytan med mjölad hand. Låt degen jäsa 20 min i rumstemperatur.
  9. Ställ in formen i kall ugn och sätt ugnen på 100°C. Låt degen jäsa i ugnen i 30 min.
  10. Höj sedan ugnstemperaturen till 225°C och grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 40-45 min.
  11. Stjälp upp brödet och linda in det i en handduk. Låt svalna innan du skär i det.