Müsli

Av: Elin Jönsson

Man kan ju göra mer än bröd av sina frön, gryn och nötter som man har i skåpen. Här kommer ett tips på müsli som är riktigt god. Jag väljer att tillsätta sötma i form av torkad frukt som också bidrar med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det kan ju vara så att man inte har alla ingredienser hemma till müslin. Då ersätts det som fattas med något annat eller ökas mängden av en redan befintlig ingrediens som kompensation.


2 dl mandel
2 dl hasselnötter (eller annan nöt, ex valnöt)
1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor
60 g torkade äpplebitar
2,5 dl havregryn
2,5 dl dinkelflingor
2,5 dl rågflingor
2,5 dl kornflingor
5 dl branmüsli
1 dl tranbär (eller russin)

GÖR SÅ HÄR

  1. Rosta mandel och hasselnötterna i en form i ugnen, 200 °C i 10 min.
  2. Gnugga bort löst skal med en handduk och låt dem svalna. Hacka dem sedan i mindre bitar.
  3. Rosta pumpakärnor och solroskärnor i ugnen i 5 min. Låt svalna.
  4. Skär äpplen i tunna skivor (ett äpple blir ca 10-15 g torkad frukt) och torka i 80 °C tills de är torra. Dela skivorna i mindre bitar.
  5. Blanda alltihop och förvara i en burk.