Knäckebröd

Av: Elin Jönsson

Det här är ett annat sorts knäckebröd än det jag alltid bakar. Det blev ett gott knäckebröd men degen var lite svår att kavla på grund av de hackade solrosfröna som är i. Jag vill ha mitt knäckebröd riktigt tunt och knaprigt. Man kan själv välja vad man har för topping, ta det som du tycker bäst om. Standard på mina är flingsalt, solrosfrö/ pumpafrö och sesamfrö.


25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
1/4 dl finhackade solrosfrön
0,5 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt de andra ingredienserna, mjölet lite i taget.
  3. Arbeta degen i 10 min. Den kommer vara lite klistrig.
  4. Lägg över degen i en bunke med lock och ställ in den i kylen över natten, ca 10-12 h.
  5. På morgonen: sätt ugnen på 250 ºC.
  6. Dela degen i tre bitar och kavla ut varje bit tunt. Skär ut lagom stora knäckebröd, pensla med vatten och strö på en topping du tycker om. Kavla försiktigt över toppingen så den fastnar.
  7. Grädda knäckebrödet i omgångar i ca 5 min. Det ska bli lite brunt i kanterna.
  8. Torka knäckebrödet i 1-2 h efteråt i 100 ºC. När du känner på det ska det vara hårt.
  9. Låt bröden svalna och lägg dem sedan i en tillsluten burk.