Kavring Brunkeberg

Av: Elin Jönsson

Kavring är en klassiker på julen eller påsken, men även gott under resten av året. Det här receptet ger enligt mig den godaste kavringen. Receptet har jag hämtat från Helene Johanssons bok Bröd från Brunkeberg. Den enda ändringen jag gör från ursprungsreceptet är att jag minskar på mängden sirap och ersätter med vatten istället. Bakningen kräver att du är hemma en dag, eller i alla fall 6-7 timmar som det tar att få ett färdigt bröd.


TVÅ BRÖD

DAG 1, KVÄLL

450 g vatten
180 g fint rågmjöl
20 g havssalt

DAG 2, MORGON

Skållningen från dag 1, kväll
250 g kallt vatten
25 g jäst
300 g fint rågmjöl

DAG 2, 3 TIMMAR SENARE

5 g jäst
110 g vatten
40 g mörk sirap
30 g farinsocker
250 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Skållning: koka upp vattnet och häll det över mjölet och saltet, rör om till en slät gröt. Täck skålen med lock eller plastfolie. Låt gröten stå i rumstemperatur till dagen efter.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i vattnet, tillsätt skållningen och mjölet lite i taget.
  2. Arbeta degen i degblandare i 10 min. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i 2,5-3 h.
DAG 2, 3 TIMMAR SENARE
  1. Tillsätt resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen i 10 min, låt den jäsa i 1 h.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två.
  4. Forma bitarna till avlånga bröd och lägg dem i varsin smord form.
  5. Pensla bröden med smält smör och låt dem jäsa 0,5-1 h.
  6. Sätt ugnen på 250 °C.
  7. Ställ in bröden nederst i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C. Grädda bröden tills innertemperaturen är 98 °C, ca 60 min.
  8. Ta ut bröden och pensla dem med smält smör igen. Låt bröden svalna helt på galler och vira sedan in dem i en handduk eller lägg i plastpåse till dagen efter då du kan skära upp dem.