Kavring

Av: Elin Jönsson

Jag har nu provat baka kavring med surdeg istället för jäst. Det blir så väldigt mycket godare! Dessutom blir näringen som finns i mjölet tillgängligt för oss tack vare surdegen i kombination med en längre jäsningen. Grunden till receptet är hämtat från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs Bageri men har ändrats till ett surdegsbröd.


TVÅ BRÖD

DAG 1

450 g vatten, kokande
180 g rågmjöl
20 g oraffinerat havssalt

DAG 2, MORGON

Skållning från gårdagen
50 g vatten
200 g bubblig surdeg
300 g rågmjöl

DAG 2, EFTERMIDDAG

Degen från morgonen
250 g rågmjöl
350 g vetemjöl
40 g mörk sirap
110 g vatten
30 g farinsocker

GÖR SÅ HÄR

DAG 1
  1. Väg upp mjöl och salt i en bunke. Slå kokande vatten över och rör runt. Plasta i direktkontakt och ställ i rumstemperatur till morgondagen.
DAG 2, MORGON
  1. Blanda allt i degblandare 10 min. Täck med plast. Låt jäsa i rumstempratur 6-8 h.
DAG 2, EFTERMIDDAG
  1. Blanda allt i degblandare 10 min.
  2. Forma två bröd på mjölat bakbord. Lägg i smorda formar. Täck med plast.
  3. Jäs 1-2 h i rumstemperatur innan de ställs i kyl för jäsning över natten.
DAG 3
  1. Låt bröden jäsa klart i rumstemperatur om det behövs. Pensla med smält smör.
  2. Grädda i 200 grader tills 98 graders innertemperatur, ca 1 h.