Kalljästa frukostbullar

Av: Elin Jönsson

Superenkla och supergoda bullar som du kan grädda på morgonen till frukosten. Till dessa behövs ingen degblandare som många kanske saknar. Bullarna får ett segt inkråm och en knaprig skorpa.


NIO BULLAR

50 g surdeg
250 g vatten
ev 3 g jäst
10 g hela linfrö
20 g solroskärnor
7 g salt
50 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser för hand i en bunke, tillsätt mjölet lite i taget.
  2. Täck bunken med plast eller lock och låt degen vila i 1,5-2 h. Dra försiktigt i degen och vänd den efter halva tiden.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 9 bitar som försiktigt formas till bullar.
  4. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en bricka eller plåt. Strö lite mjöl ovanpå bullarna och täck med plastfolie. Ställ in dem i kylen över natten.

DAG 2, MORGON

  1. Ta fram bullarna ur kylskåpet om de inte är färdigjästa. Sätt ugnen på 275 °C.
  2. När bullarna är färdigjästa penslar du dem med vatten och strör på solroskärnor och linfrö. Sätt in bullarna i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 250 °C. Grädda bullarna i 15-20 min tills de fått en fin färg och knaprig skorpa.