Kafferåg

Av: Elin Jönsson

När jag var på Rosendals Trädgård fick jag inspiration till det här smakrika brödet. Använder du råvaror av kvalitet får du till på köpet mycket smak. Den klippta rågen är från Orga kvarn, dinkeln från Wapnö som vi besökte på vår resa till Göteborg, surdegen med mjöl från Orga kvarn och salt som är oraffinerat. Den klippta rågen rostades först i ugnen för att locka fram mer smak. Därefter skållades rågen i kaffe. Skållningen blandades sedan med surdeg, vatten, salt och siktat dinkel för hand med autolysmetoden. Himmelens gott och saftigt!


ETT BRÖD

SKÅLLNING

70 g klippt råg eller rågkross
70 g hett kaffe

DEG

100 g bubblig surdeg
200 g vatten
12 g salt
350 g siktat dinkel

GÖR SÅ HÄR

DAG 1
  1. Rosta rågen i ugnen på 200 °C i ca 10 min tills den fått lite färg.
  2. Häll hett kaffe över rågen, rör om och plasta. Låt svalna, gärna över natten.
  3. Blanda skållningen med övriga ingredienser för hand i en bunke. Degen ska vara fast men klibbig.
  4. Låt degen vila runt 4 timmar i bunken. Under tiden viker du degen en gång i timmen.
  5. Forma till sist degen och lägg den i handduk i en jäskorg. Jäs i kyl över natten.
DAG 2
  1. Grädda brödet på morgonen i 250 °C ca 20-30 min tills innertemperaturen når 98 °C.