Heikkis grova surdegsbröd

Av: Elin Jönsson

I Gärds Köpinge, som ligger i Kristianstadstrakten, finns Heikkis surdegsbageri. När det var nyöppnat körde vi dit och handlade bröd av Heikki. En trevlig man som satsat på att ta fram ett finskt surdegsbröd. Han gav mig verkligen inspiration och lust att göra mitt egna bageri. När vi var där köpte vi ett grovt och ett ljust bröd. Jag hittade sen det ungefärliga receptet på det grova brödet på hans hemsida så nu har jag provbakat det. Det här är ett kompakt syrligt bröd som äts i tunna skivor.


ETT BRÖD

DAG 1, MORGON

50 g rågsurdeg
400 g vatten
200 g grovt rågmjöl

DAG 2, MORGON

30 g vetemjöl special fullkorn
9 g salt
300 g grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
  1. Blanda surdeg, ljummet vatten och grovt rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur i 24 h. Rör runt två, tre gånger under tiden för att underhålla jäsprocessen.
DAG 2, MORGON
  1. Tillsätt vetemjöl och salt och rör runt. Låt stå 1-2 h, blandningen ska bubbla igång.
  2. Tillsätt grovt rågmjöl, rör runt och låt degen jäsa i 2 h, degen kommer vara kompakt och lite klibbig.
  3. Lägg över degen i en smord brödform.
  4. Blöta handen med vatten och jämna till ytan. Strö lite rågmjöl över och låt brödet jäsa i 1 h.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Sätt in brödet längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 225 °C efter 10 min. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 50 min. Svep in brödet i en handduk och låt det vila i rumstemperatur i 24 h innan du skär i det.