Havre- och linfröbröd

Av: Elin Jönsson

Som namnet avslöjar innehåller brödet en gröt på havregryn och linfrö. Gröten bidrar till ett saftigt inkråm. Degen görs med fördel dagen innan brödet gräddas, så att smak och näringsämnen blir tillgängliga för dig under kalljäsningen. Alternativet är att sätta degen på morgonen och låta den jäsa i rumstemperatur under dagen, så att brödet gräddas närmare kväll.


TRE BRÖD

DAG 1, KVÄLL

450 g vatten
150 g havregryn
60 g linfrö

DAG 2, EFTERMIDDAG

Gröten
450 g vatten
300 g surdeg
850 g vetemjöl eller siktat dinkel
30 g oraffierat havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Mät upp allt i en bunke, rör runt och låt stå i rumstemperatur till morgonen. Blötläggningen frigör näring.
DAG 2, MORGON
  1. Koka en gröt av det du blötlade dagen innan. Låt stå i rumstemperatur till eftermiddagen.
  2. Mata surdegen så den är bubblig och fluffig till eftermiddagen.
DAG 2, EFTERMIDDAG
  1. Mät upp alla ingredienser och häll ner allt utom saltet i degblandaren. Arbeta degen i 10 min.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min. Lägg över degen i en bunke med lock.
  3. Låt degen vila 1 h. Ta sedan tag i degens kanter och vik försiktigt in mot mitten utan att trycka för mycket. Låt degen vila 30 min och gör därefter om vikningen. Upprepa med 30 min mellanrum så degen när du är klar blivt vikt 3-5 gånger.
  4. Häll ut degen på bakbordet. Dela degen på tre och forma därefter bröd. Klä jäskorgar eller rektangulära formar med väl mjölade handdukar, lägg bröden däri med skarven uppåt. Vik handduken över brödet och lägg gärna plast ovanpå handduken för att förhindra att ytan torkar. En torr yta hämmar jäsningen något. När du känner att bröden kommit igång och jäsa ställer du in dem i kylen över natten.
DAG 3, MORGON
  1. Ta ut bröden ur kylen om de inte är färdigjästa. Sätt ugnen på 250 °C.
  2. När bröden är färdigjästa (de ska kännas luftiga om du försiktigt känner på dem) vänder du upp dem på bakplåtspapper och drar över pappret på bakstenen i ugnen eller på en förvärmd plåt. Sänk temperaturen till 200 °C efter 15 min om bröden fått färg. Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, totalt 20-30 min.