Grova rågfrallor

Av: Elin Jönsson

Från boken Bröd från Brunkeberg bakade jag dessa grova rågfrallorna med viss modifikation. Jag tillsatte linfrön och levain som jag hade i kylen och drog ner lite på jästen. Hoppar ni över att ha levain i frallorna kan ni öka mängden jäst något, se receptet här under. Bullarna blir kanon och ska fyllas med kyckling och annat gott till lunchen.


12 BULLAR

4 g jäst (6 g)
300 g vatten
80 g levain (kan uteslutas och kompenseras med 6 g jäst istället för 4 g jäst)
165 g surdeg
430 g vetemjöl special
80 g grovt rågmjöl
10 g brödsirap
20 g linfrö
14 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare och tillsätt övriga ingredienser utom saltet.
  2. Arbeta degen i 10 min.
  3. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min.
  4. Låt degen vila i 30 min.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär ut 12 bitar och lägg över dem på bakplåtspapper. Lägg plastfolie över bullarna och ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta ut bullarna från kylen om de inte är färdigjästa.
  2. Sätt ugnen på 250 °C.
  3. Spraya bullarna med vatten och strö på pumpakärnor. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 98 °C, ca 12-15 min.