Fibrexbullar med solroskärnor

Av: Elin Jönsson

Fibrex är ett kostfiber som är gjort av fibrer från betor med en kostfiberhalt på 73 %. Eftersom det inte är gjort på spannmål innehåller det inget gluten, så det här är något för alla glutenintoleranta. Fibrex ser ut som små tunna flingor. När fibrex används i bröd förlängs brödets hållbarhet på grund av att fibrex har en förmåga att hålla kvar vattnet i brödet. Det gör såklart också att fiberhalten i brödet ökar. Kostfiber gör att vi blir mätta samtidigt som det håller blodsockerkurvan på en stabil nivå. Här kommer ett vansinnigt enkelt recept på fibrexbullar som kräver minsta ansträngning. Ät dem gärna nygräddade till frukosten när de är som frasigast.

Fibrex

ÅTTA BULLAR

3 g jäst
300 g kallt vatten
15 g fibrex
25 g solroskärnor
7 g havssalt
280-300 g rågsikt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt fibrex, solroskärnor, salt och rågsikt. Rör runt tills allt är blandat. Degen ska vara lös.
  3. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur över natten, ca 8-10 h.
DAG 2, MORGON
  1. Sätt ugnen på 275 °C.
  2. Häll ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den. Dra ut den till en långsmal rektangel och vik den en gång på längden.
  3. Pensla degen med vatten och strö solroskärnor över. Låt jäsa i 30 min.
  4. Dela degen i 8 bitar och lägg dem på plåt.
  5. Sätt in bullarna i mitten av ugnen och sänk värmen till 250 °C. Grädda bullarna i 20 min.