Danskt rågbröd

Av: Elin Jönsson

Det finns många varianter på danskt rågbröd, här är ett som jag testade när familjen kom på lunch. Det innehåller mycket nötter och frön så det är ett bra bröd för hälsan, dessutom är det vansinnigt gott!


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

2 dl kallt vatten
50 g rågsurdeg
200 g rågkross
60 g solrosfrön
16 g linfrö
5 g havssalt

80 g russin + vatten

DAG 2, MORGON

130 g pumpakärnor
60 g valnötter
1 dl kallt vatten
10 g jäst
100 g rågsurdeg
5 g havssalt
40 g rågsikt
160 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser (utom russin och vatten) i en bunke. Låt blandningen stå i rumstemperatur över natten.
  2. Mät upp russin i en skål och häll på vatten så det täcker russinen. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Rosta pumpakärnor och valnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg.
  2. Häll av vattnet från russinen och mixa dem med stavmixer till en slät massa.
  3. Lös jästen i vattnet och blanda ner blötläggningen, mixade russin, surdeg, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Tillsätt sedan pumpakärnorna och valnötterna. Degen ska inte arbetas någon längre stund utan bara röras ihop så att ingredienserna är jämnt fördelade. Degen kommer bli ganska lös.
  4. Smörj en avlång form och klicka ner degen i den. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i 2 h.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Pensla brödet med vatten och ställ in det längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda sedan brödet ytterligare ca 50 min tills innertemperaturen är 98 °C.