Dalakakor

Av: Elin Jönsson

Dalakakor är mellangrova bullar som är väldigt goda. Varför de heter dalakakor beror säkert på att degbitarna egentligen ska kavlas ut till kakor (och inte enbart bitas upp) och för att de gjordes i Dalarna förr i tiden. Jag läste att enligt tradition ska de bakas med rågflingor, havregryn och grahamsmjöl. För att bullarna ska bli extra saftiga skållar jag havregrynen och rågflingorna kvällen innan jag ska baka. Tänk på att snabba bullar kan bli långsamma bullar genom att jästen utesluts eller minskas så att jäsningen och smakerna får mogna fram.


24 BULLAR

DAG 1, KVÄLL

1,5 dl rågflingor
1,5 dl havregryn
2 dl kokande vatten

DAG 2, MORGON

5 dl kall mjölk
50 g jäst (kan minskas och därmed få längre jästid)
3 dl rågsurdeg
2 msk brödsirap
5 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special
2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen och rågflingorna. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i mjölken i en assistent.
  2. Tillsätt surdeg, sirap, skållningen, graham och vetemjöl lite i taget.
  3. Arbeta degen i 10 min.
  4. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 min.
  5. Låt jäsa 50 min.
  6. Ta försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 3 lika stora bitar. Dra lite i varje bit till en rektangel. Skär varje rektangel på längden och sedan på bredden så att du får ut 8 bitar.
  7. Lägg bitarna på bakplåtspapper och låt dem jäsa 40 min.
  8. Sätt ugnen på 225 °C.
  9. Pensla bullarna med lite olja och grädda mitt i ugnen i 12 min tills de är gyllenbruna.