Bullar med nötter och gojibär

Av: Elin Jönsson

Det här är bullar med fantastiskt god smak och bra tuggmotstånd. Det här kan jag lova er är en hälsosam bulle att starta dagen med. Eftersom gojibären åker med i skållningen blir bären mjuka och saftiga. Det gör att när de tillsätts i degblandaren så arbetas de sönder, vilket ger den underbara färgen.


12 BULLAR

DAG 1, KVÄLL

230 g kokande vatten
40 g dinkelflingor
20 g linfrö
30 g gojibär
120 g graham

DAG 2, MORGON

15 g jäst
40 g vatten
8 g honung
20 g olja
70 g vetesurdeg
140 g grahamsmjöl

Skållningen från gårdagen
60-70 g vetemjöl special
8 g havssalt
30 g mandel
30 g valnötter

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Koka upp vatten. Mät upp linfrö, dinkelflingor, gojibär och graham i en bunke. Slå vattnet över och rör runt. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Rosta mandel och valnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. ”Skrubba” bort löst skal för det kan vara lite bittert. Dela nötterna i önskad storlek.
  2. Lös jästen i vattnet.
  3. Tillsätt honung, olja, surdeg och grahamsmjöl lite i taget, degen ska vara kladdig.
  4. Arbeta degen i degblandare i 10 min
  5. Tillsätt sedan skållningen, vetemjöl lite i taget och saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 min. Degen kommer vara ganska fast men klibbig.
  6. Tillsätt nötterna och arbeta degen tills allt blandats.
  7. Låt degen jäsa i 30 min.
  8. Häll försiktigt ut degen på bakbord och forma den till en rektangel utan att arbeta den.
  9. Skär rektangeln i 12 fyrkanter och lägg över bitarna på plåt. Låt jäsa 60 min.
  10. Sätt ugnen på 225 °C.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min eller tills de fått färg.