Kalljästa glutenfria bullar

Av: Elin Jönsson

Glutenfritt bröd är inte min specialitet men det här receptet är riktigt bra. Bullarna är lätta och snabba att göra och den färdiga bullen är saftig och har en bra struktur. Till skillnad från de glutenfria mjölmixerna, som får innehålla lite gluten, är dessa bullar helt glutenfria. Jyttemjöl finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Det är dyrt men det kan det vara värt om man inte tål mjöl som innehåller gluten.


NIO BULLAR

7 g jäst
4,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk fiberhusk
0,5 dl torkade bär, t.ex. tranbär, gojibär
1 msk linfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
1 dl skrädmjöl
2,5 dl jyttemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Rör runt till en kladdig deg, den kommer vara ganska gummiaktig.
  3. Smörj en muffinsplåt med olja och klipp ut små rutor i bakplåtspapper och lägg dem i bottnen på varje muffinsform.
  4. Klicka degen i formarna, täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur 1 h. Ställ sedan in bullarna i kylen över natten (ca 12 h).
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram bullarna ur kylen och låt dem jäsa i rumstemperatur ca 1,5 h före gräddning.
  2. Grädda bullarna mitt i ugnen 200º C i ca 25-28 min.