Glutenfritt fröbröd

Av: Elin Jönsson

Det här är ett gott glutenfritt bröd med mycket frön och tuggmotstånd. Gillar du inte torkad frukt kan dessa uteslutas men prova gärna eftersom det tillför mycket till brödet. Brödet innehåller ett gäng ingredienser men när du köpt hem allt vispar du bara ihop och häller i form, arbetsinsatsen är alltså liten.

Glutenfritt fröbröd

ETT BRÖD

10 g jäst
20 g honung
600 g vatten
150 g bovetemjöl
70 g havremjöl
80 g solrosfrön
50 g boveteflingor el hel bovete
50 g linfrö
50 g pumpakärnor
20 g nyponskalsmjöl
20 g chiafrön
10 g oraffinerat havssalt
35 g torkade bär
25 g fiberhusk

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ut jästen i vattnet.
  2. Väg upp alla ingredienser utom fiberhusken och tillsätt lite i taget till vattnet, vispa till jämn massa.
  3. Tillsätt fiberhusk sist, vispa runt ordentligt.
  4. Smörj en 1,5-liters avlång form och klipp ut ett bakplåtspapper till bottnen. Häll ner massan i formen, jämna till ytan och strö över valfri dekor.
  5. Plasta och låt jäsa i 2 h.
  6. Grädda i 175 °C i 85-90 min. När brödet svalnat sveper du inte det i en handduk och låter det vila till dagen efter innan du skär i det.